Коментарі до дорами "Кохання / Відстань"


Вітаю!

Я Rosava, перекладачка японської дорами "Кохання / Відстань". Це легенька, непретензійна, трішки філософська історія, знята у веб-форматі, про шістьох людей, життя яких змінилося через карантин. Тепер вони цілими днями замкнуті по своїх квартирах і виходять з дому тільки в магазин.

Обираючи цю дораму до перекладу, мені було, перш за все, цікаво побачити, як японці передають карантинний досвід через масову культуру. Тут ви побачите моменти того, що непокоїть і нас: носіння маски в спеку, дотримання безпечної відстані, робота з дому чи неможливість працевлаштування через карантин, інтенсивний відео-блогінг, витрата часу на непродуктивні заняття, пошуки краси в звичному просторі тощо.

Проте найбільше мені сподобалося те, як творці погралися з поняттям "відстані" в часи карантину і загалом. У випадку Міви та Акіри, одруженої пари, відстань між ними тільки скоротилася — вони ще освіжили своє кохання. Оскільки вони живуть в одній квартирі, то їм не потрібно тримати дистанцію. На противагу їм, ньютьюбери Анна, Мінато і Шьо, що мешкають по сусідству, відчувають, як відстань між ними тільки збільшується. Карантинний режим оголив їхні проблеми в стосунках, і вони змушені припинити їх ігнорувати через фізичну близькість. І хоча всі герої цієї дорами мали б сидіти вдома і зберігати соціальну ізоляцію, їм вдається завести нові знайомства і навіть закохатися, що, може б, і не справдилося в некарантинний час, коли усі кудись поспішають і не звертають уваги на домашнє оточення. Адже хіба не іронічно, що герої були пов’язані одне з одним, але не встановлювали жодних контактів, хоч і жили в сусідніх квартирах?


КОМЕНТАРІ ДО ПЕРЕКЛАДУ І ДОРАМИ

1. У першій серії Міва щось шукає. На 6 хвилині 29 секунді кадр переміщається на фоторамку. Це прямий натяк на те, що вона хоче знайти ;)

2. Міва посилає Акіру на закупи і каже йому не купувати смаколики в комбіні, а йти в супермаркет, пояснюючи своє рішення тим, що в комбіні дорожче. Комбіні — це невеликий цілодобовий магазин, який можна знайти в кожному житловому районі. Там продається усе, що вам може знадобитися в швидкоплинному житті, а надто різні перекуси і смаколики. Також там можна знайти медикаменти, журнали і книги, зарядні пристрої для мобільних телефонів, косметику, одяг тощо.

3. Кукі вакаме — це популярний снек зі стебел морських водоростей. Він низькокалорійний, а тому користується особливим попитом серед жінок.

4. Освідчуюючись Міві, Мінато просить в неї профіль (ID). Швидше за все, йдеться про профіль на LINE. Це безкоштовний застосунок обміну повідомленнями, найпопулярніший месенджер у Японії. Месенджер — лише один із сервісів корпорації LINE. У неї також є електронні гаманці, новинарня, відеостримінгова платформа та сервіс коміксів. Зокрема, ви можете бути знайомі із застосунком LINE Webtoons, де можна безкоштовно почитати англійською чи іншими мовами корейські та інші вебтуни.

Коментарі